Store dele af erhvervslivet har taget dronerne til sig, og branchen vil vokse markant i de kommende år. For at sikre gode rammevilkår og fornuftig lovgivning etablerer Dansk Erhverv og UAS Danmark nu brancheforeningen DroneDanmark.
Ejendomsmæglerne bruger droner til at tage billeder fra luften af huse til salg. Landbruget kan bruge dem til at få styr på marker og sprøjtning. Redningsbranchen kan overvåge trafik ved ulykkessteder og få hurtigere overblik ved storbrande. Det er blot tre eksempler, hvor droner giver helt nye muligheder for borgere og erhvervsliv. Dronebranchen er i markant vækst, og både erhvervsliv og borgere kommer til at bruge de fjernstyrede flyvere meget mere i de kommende år.
Branchen arbejder for at skabe gode vilkår for udvikling og anvendelse af droner i Danmark. Branchen bevæger sig hastigt i disse år, og vi vil gerne have at Danmark bliver et foregangsland for ny teknologi. Det skal ske samtidig med, at danskerne skal vænne sig til droner og borgernes rettigheder skal respekteres.
Den første lovgivning, der regulerer droneflyvningen, er vedtaget, men mere er på vej. Derfor er industrinetværket UAS Denmark nu gået sammen med Dansk Erhverv for at danne den første brede danske droneforening. Foreningen kommer til at hedde DroneDanmark og blev stiftet i dag den 29. marts 2017 på en generalforsamling i København. Den vil arbejde for, at lovgivningen i Danmark fremmer gode rammevilkår, så dronerne kan blive Danmark nye væksteventyr.
UAS Denmark er et rendyrket industrinetværk, som siden 2013 har understøttet dronebranchens udvikling.
UAS Denmark tæller over 160 medlemmer, og det var HCA Airport i Odense, der initierede opstarten af industrinetværket.
UAS Denmark fortsætter som industrinetværk, mens DroneDanmark vil være fokuseret på at fremme en konstruktiv regulering af branchen.
”På den måde er dronebranchen fra i dag af blevet markant styrket, hvor der nu både er et industrinetværk og en brancheforening. De skal sammen øge mulighederne for, at dronerne kan blive Danmarks nye væksteventyr ligesom vindmøllerne,” siger projektchef Michael Larsen fra UAS Danmark.
Tusindvis af arbejdspladser DroneDanmark henvender sig til alle, der har en erhvervsmæssig eller politisk interesse i droner. UAS Denmark vil fortsat fokusere på industriens udvikling – lige fra start-ups til den nyeste forskning. EU-kommissionen har vurderet, at droneteknologien kan skabe op mod 150.000 nye job i EU som helhed. I Danmark kan vi også skabe tusindvis af arbejdspladser, hvis lovgivningen er på plads og virksomhederne er her i landet.
”Den videre udvikling skal sikres ved en god kommunikation mellem myndighederne, DroneDanmark og UAS Denmark, der sammen har ambitioner om at sætte Danmark på verdenskortet som foregangsland for ny teknologi. Skal det lykkes, skal vi sætte yderligere turbo både på den teknologiske udvikling og at udvikle fornuftige rammebetingelser,” siger Jesper Højte Stenbæk, Dansk Erhverv.